Де можна і не можна розміщувати ікони в домі

Єдині місця, де не можна поміщати ікони, це туалет і ванна.

Багато традицій християнства вже стерлися з пам'яті, загубилися у віках. Старші люди ще пам'ятають старі традиції, але більш молоде покоління втрачає і боїться припуститись помилки, звертаючись до віри, інформує Ukr.Media.

Храмові вівтарі розташовують у східній частині церкви. Канонічно і домашній іконостас також розміщували у східній частині будинку, біля вікна. Однак не можна плутати будинок з церквою. Будинок — це продовження храму, але в першу чергу — родинне вогнище, тому «червоний кут» можна розташовувати в будь-якій частині приміщення. Єдина умова — перед "божницею" повинно бути досить вільного місця, щоб всі члени сім'ї могли зібратися на молитву.

Де не можна розміщувати ікони

Жорстких правил, де можна, а де не можна розміщувати ікони, немає. Помістити їх можна в будь-якому приміщенні будинку: у вітальні, дитячій і навіть в кухні. Не забороняється тримати ікони і в спальні. Якщо подружжя офіційно зареєстроване, то в цьому не буде ніякого гріха.

Єдині місця, де не можна поміщати ікони, це туалет і ванна

Якщо сім'я збирається за загальним столом на кухні, варто повісити там ікону Спасителя, оскільки до нього звернена подячна молитва за хліб насущний. Над входом в будинок зазвичай вивішується ікона Покрови Святої Богородиці.

Не слід розміщувати ікони і поряд з побутовою технікою, тому що молитва вимагає зосередженості, а ці предмети навіть у вимкненому стані можуть за звичкою залучати до себе ваш погляд, а, отже, і відволікати вас.

Не варто розміщувати ікони там, де ви зберігаєте косметику, книги світського змісту, іграшки і статуетки. Вони не повинні бути сусідами з постерами із зображенням співаків, артистів, спортсменів та інших відомих людей.

Не повинно бути поряд з іконами і репродукцій картин, навіть якщо вони релігійного змісту, а також фотографій як ваших близьких, так і праведних старців.

Як правильно оформити іконостас

Найкраще виділити для ікон окреме місце в квартирі і помістити їх на полицю або високий столик. Якщо є можливість, ідеально розташувати ікони в східному кутку квартири або будинку. Однак якщо такої можливості немає, в цьому немає нічого страшного.

Поличка з іконами повинна знаходитися на рівні очей або трохи вище. Перед іконами ставлять або вішають лампадку.

Дві центральні ікони Спасителя і Божої Матері, повинні розташовуватися вище інших ікон. Хоча це не стосується ікон Святої Трійці і Тайної Вечері. Якщо стояти обличчям до червоного кутка, то ікона Спасителя повинна знаходитися з правого боку, а Божої Матері — з лівої.

Нижче них або по сторонах можна помістити ікони близьких вам святих. Потім можна поставити іменні ікони святих, які вважаються покровителями членів вашої родини.

Іконостас і ікони можна прикрасити вишитими рушниками або живими квітами.

Ставитися до ікон слід дбайливо. Якщо фарби вицвіли і потьмяніли, то їх можна якийсь час зберігати в божниці позаду інших ікон, а згодом віддати в церкву.

Источник